top of page

Tres versions de menjar blanc:


La tradicional

Flam

Panna Cotta



Llista de la compra:

1l. de llet sencera (millor si és llet fresca)
 Farina d’arròs
 Sucre
Canyella (en pols i rama)
 Llimes                                                                  
Ous
 Essència de vainilla
 Caramel líquid (casolà o de compra)                                       
Coulis de fruits rojos (casolà o de compra)                            Gelatina (en làmines o en pols)

Les proporcions dependran de si amb el litre de llet voleu fer les quatre versions o només una.
 
Guia per al flam:
 1l de llet = 8 ous i 4 clares 
 ½ de llet= 4 ous i 2 clares                                              
¼ de llet= 2 ous i 1 clara

Guia per la panna cotta:
 1l. llet= 12 làmines gelatina
 ½ llet= 6 làmines gelatina                                               
¼ llet= 3 làmines gelatina

c/s = cullera sopera                                                    
c/p = cullera postre
 c/c = cullera café



Cuinem 


Menjar blanc

En una cassola posem 1l de llet, pell de llima (evitant la part blanca), 8 c/s de sucre, 6 c/s de farina d’arròs i 1 rama de canyella (si no tenim canyella en rama posem 1 c/c de canyella en pols). Mesclem bé amb unes varetes de batre i ho posem a foc mig, anem remenant per a que no s’apegui i quan comenci a espessir ja ho tindrem. Com més temps ho tindrem al foc més espessirà, dependrà del gust personal però si volem elaborar les quatre versions millor que no sigui molt espès. Ja tenim el menjar blanc fet, el posem en recipients individuals i deixem refredar, un cop fred ho posem a la nevera fins al moment de menjar. Quan el servim li tirem per damunt canyella en pols al gust.

Ara amb la recepta bàsica del menjar blanc feta ja podem fer les altres versions, jo he partit el menjar blanc que m’ha sortit amb 1l de llet en quatre parts d’uns 250gr aproximadament.


Amb la primera part l’únic que he fet a estat repartir-la amb recipients individuals i la he deixat refredar per tindre les postres típiques de menjar blanc.




Flam de menjar blanc

En un bol posem els ous i les clares necessàries segons les proporcions que us he indicat. En aquest cas 2 ous i 1 clara, afegim 1 c/p d’essència de vainilla i 3 c/s de sucre, barregem amb unes varetes i quan ho tenim emulsionat afegim la mescla de menjar blanc encara calenta i mesclem bé. Agafem unes flameres posem el caramel líquid per tota la base i tot seguit la mescla, no omplim fins d’alt de tot. Ho posem al forn al bany maria a 180º durant uns 35 minuts. Amb un palillo punxem i si surt net ja estaran cuits, els retirem del forn i els deixem refredar a temperatura ambient i després a la nevera fins al moment de menjar-los (1h com a mín. a la nevera).




Panna cotta de menjar blanc

En un bol amb aigua posem les làmines de gelatina una a una i les deixem uns 5 minuts (he utilitzat 3 làmines per a 250gr de menjar blanc). A la mescla encara calenta de menjar blanc li afegim 1 c/p d’essència de vainilla i mesclem. Agafem les làmines de gelatina una a una, les escorrem i les afegim al menjar blanc, barregem. Una volta estiguin dissoltes agafem recipients individuals, repartim la mescla i ho deixem gelar a temperatura ambient i desprès un parell d’hores a la nevera. Al moment de servir, desemmotllem i per damunt li posem el coulis de fruits rojos.


Coulis de fruits rojos: en un casso posem 250gr de fruits rojos (frescos o congelats), 75gr de sucre, 50gr d’aigua i el suc de 1 llima menuda. Ho courem a foc suau i anirem regirant. Quan els fruits rojos estiguin blanets i amb la cullera els puguem xafar ho tindrem, deixem refredar una mica i triturem. El que sobre el guardem a la nevera en un pot de vidre.





 

Recepta: Marta Salvador @menjarbeureiviure


Fotografies: Jordi Casanova @jordialus

104 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page