top of page

Per on deu parar ...


Per on pares Eva?

Estic vivint a Ginebra (Suïssa).


Quan fa que estàs vivint fora del poble?

Fa 8 anys que estic a Suïssa, pareix que sigue l’altre dia quan vaig marxar del poble. Estos 8 anys m’han passat molt ràpid, senyal que estic molt bé.


Quina en fas per aquí?

Com la majoria de la gent que emigra buscant una vida millor. Els dos primer anys d’estar a Suïssa em va costar molt introduir-me al mercat de treball, però gràcies a l’esforç d’aprendre la llengua i les ganes de treballar, actualment estic treballant en una residència de gent gran.


Com es viure aquí i quines diferències hi trobes en viure al poble?

La veritat és que aquí es viu molt bé, per això és diu que és un dels països del món que es viu millor.

Les diferències entre Suïssa i el poble són com la nit i el dia, res a veure. Aquí a Suïssa la joranda de treball es comença molt al matí, però a les 5 de la tarde tot el món ja està a casa i, a les 10 de la nit, ja està tothom al llit.

No hi ha res com viure al poble, tens la família al costat, a l’hora que aquí es va a dormir, al poble estem sopant. A més, et coneixes en tothom, t’allargues a l’hort a collir quatre tomates o inclús la de la veïna, si et fa falta alguna cosa...aquí a Suïssa això no passa. Però conforme van passant els anys m’estic sentint a Suïssa igual d’agust que al poble.

Ah! I el clima, fins al mes de maig tens la neu dels voltants i al poble, ja comença a fer calor.


Com són els suïssos?

Són persones molts disciplinades, puntuals, educades, treballadores, molt netes, reservades i distants. En general, bona gent.


Com és el clima i com creus que influix en la cultura dels suïssos?

El clima és gelat aquí, ja que quasi tot l’any hi ha neu. Per tant, al igual que natros anem a la platja, ells esquien tot l’any, esperen el cap de setmana per anar a esquiar. Aquí els esports més vistos i seguits són l’esquí i el hoquei sobre gel.


Per quines coses recomanaries visitar Suïssa?

Suïssa es preciosa. És pràcticament tota verda i hi ha llacs magnífics per a visitar, els Alps, els seus xocolates, formatges, rellotges... Hi ha la sede de l’ONU, UNICEF, Creu Roja, l’OMS. Suïssa és un país molt xocotet, encantador, pots estar a una gran ciutat o a un poblet de pel·lícula.

També, una de les coses bones, és que estàs a un tiro de pedra d’Alemanya, França, Itàlia i Bèlgica.


Què sols emportar-te del poble cap aquí? I a l’inrevés?

Com ja us he dit abans fa 8 anys que estic aquí, però els dos primers anys de Suïssa al poble marxava carregada de xocolates, formatges i rellotges. Del poble cap a Suïssa molts productes de menjar. Actualment ja estem fets aquí i només arranquem en l’equipatge, a més als comerços suïssos ja disposen de molts productes espanyols.


En un futur, tens pensat tornar a viure al poble?

La veritat és que no ho sé. Ara per ara soc estrangera aquí a Suïssa i al poble, ni soc d’aquí ni d’allà. Un punt molt important és que tinc els meus dos fills aquí, un ja està casat aquí i l’altra porta mitja vida aquí. Quan arribarà la meva jubilació, que en teoria hauria de baixar al poble a viure, igual decideixo quedar-me aquí per estar al costat de la meva família
 

78 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page