top of page

L'Obrador

Parlar de l’Obrador-Espai de Creació, és parlar del somni de Roberto Olivan

Parlar de l’Obrador-Espai de Creació, és parlar del somni de Roberto Olivan: la construcción d’un lloc de referència en el que els artistes del moviment puguen entregar-se sense distraccions a la investigació i la recerca creativa, i els espectadors i espectadores puguen rebre sense concessions ni intermediaris el producte del seu treball. Una casa per al naixement, desenvolupament i rebuda de l’expressió corporal.


El somni es concreta en l’edifici que ocupa el lloc de l’antic Mobles Delta, al costat de la Plaça de les Dones. Però l’Obrador és més que un edifici, més que un “lloc” i prou. Després de viatjar per tot el món, el ballarí, coreògraf i director del festival Deltebre Dansa, Roberto Olivan sabia perfectament què volia i en què necessitava convertir aquell edifici. Tot mantenint l’estructura base, l’Obrador és ara un espai pensat per a integrar totes les necessitats dels professionals: just a l’entrar, trobem un rebedor folrat amb fusta i cartells d’alguns dels espectacles més rellevants que Roberto ha realitzat al llarg de la seva trajectòria professional. Un detall que trau a passejar la imaginació per tot el món tot resseguint el ballarí i coreògraf pels països i ciutats dels cartells i que fa que, quan poses el primer peu dins l’edifici, tingues l’agradable sensació que algú t’ha obert la seva casa, el seu espai de confort, i et prepara per passar una agradable vetllada. A mà dreta, la cuina-office i, a l’esquerra els lavabos i vestidors. Practicitat i caliu. Al davant, rere una cortina negra, l’amplitud del linòleum rectangular, escenari i terreny d’assaig a la vegada. Les dues parets a esquerra i dreta estan parcialment folrades de fusta des de la base al sostre. Al fons, un magatzem per guardar el material de la Roberto Olivan Performing Arts i també del Festival Deltebre Dansa, ja que l’edifici n’és la seu oficial. La paret que separa l’espai de treball-escenari del magatzem està equipada amb un equip d’àudio i una pantalla desplegable per poder-hi fer projeccions. Des de l’entrada, per unes escales de fusta, s’accedeix a la part del segon pis. Aquí hi trobem l’oficina de Roberto i, a l’altra banda, tot travessant una passarel·la, una habitació amb lliteres que completen el “paquet comfort” del que gaudeixen els artistes residents. L’espai també compta amb una cantina a l’exterior per poder prendre alguna cosa abans o després dels espectacles



"En conjunt, es tracta d’un espai que bé podria estar ubicat en una gran ciutat com Nova

York o Barcelona, però que compta amb la virtut de trobar-se enmig d’un delta..."




En conjunt, es tracta d’un espai que bé podria estar ubicat en una gran ciutat com Nova

York o Barcelona, però que compta amb la virtut de trobar-se enmig d’un delta, amb aigua que flueix per tot arreu, amb un paisatge que també flueix i canvia, al contrari que el paisatge urbà d’edificis i vehicles d’una ciutat, i que necessàriament ha d’influir en els treballs dels artistes.

Roberto va apostar fort en la recuperació de l’espai perquè va tenia clar que volia quedar-se a Deltebre: “M’estimo la gent, m’estimo el poble i tinc ganes de fer coses aquí”, diu mentre ens ensenya tots el racons de l’espai. Amb la parada del sector cultural a causa de la pandèmia de COVID-19, l’equip de Roberto Olivan ha pogut donar l’impuls definitiu que necessitava el projecte de l’Obrador: han acabat d’adequar l’espai, l’han incorporat a la Xarxa de Centres de Creació i han començat a dissenyar una programació escènica regular per a tot l’any. A més de tot això, quan el centre estigui plenament operatiu, s’oferiran assajos, classes regulars per a professionals i no professionals i projeccions i xerrades vinculades amb les arts escèniques del moviment. A Deltebre!

L’Obrador-Espai de Creació està cridat a ser un dels espais artístics i culturals més

importants de les Terres de l’Ebre i a fer realitat una antiga reivindicació del municipi:

posicionar-se culturalment al territori i al país. Tretze anys després de la llavor plantada amb la primera edició del Deltebre Dansa, Roberto Olivan i el seu equip ja poden dir que han fet créixer una planta preciosa en un jardí que just comença a florir al nostre poble.


L’Obrador-Espai de Creació està cridat a ser un dels espais artístics i culturals més importants de les Terres de l’Ebre



Text: Eduard Carmona @eduardcarmona


Fotografies: Jordi Casanova @jordialus

56 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page